Εξωτερική θερμομόνωση - Θερμοπρόσοψη

Written by  10 Dec 2013

Υφιστάμενα και νέα (υπό ανέγερση ή ανακαίνιση) κτίρια και διαμερίσματα μπαίνουν στη διαδικασία της εφαρμογής εξωτερικής θερμομόνωσης. Εξωτερική θερμομόνωση η οποία τείνει να γίνει απαιτητή στα ακίνητα είτε λόγω του ενεργειακού οφέλους και επομένως της μείωσης του κόστους χρήσης του χώρου είτε για την καταπολέμηση προβλημάτων υγροποίησης υδρατμών ή αστοχίας (ή φρεσκαρίσματος) εξωτερικής τοιχοποιίας. Επομένως στο ερώτημα γιατί να κάνω θερμοπρόσοψη, η απάντηση μονολεκτικά είναι διότι συμφέρει. Συμφέρει εσάς που διαβιώνετε στο χώρο, τους γύρω σας, το περιβάλλον και φυσικά την τσέπη σας. Στους δε, δύσκολους καιρούς που ζούμε, η εξωτερική θερμομόνωση (όπως και κάθε είδους θερμική θωράκιση κτιρίων) είναι ίσως η μοναδική επένδυση με δεδομένη απόδοση (όταν αναφερόμαστε σε ορθές εφαρμογές πάντα).

Η αγορά έχει κατακλιστεί από ποικίλα "συστήματα" εξωτερικής θερμομόνωσης. Συστήματα τα οποία διαφοροποιούνται από πολλές παραμέτρους. Οι σημαντικότερες από αυτές παρατηρούνται, στο βασικό υλικό επίτευξης του θερμικού αποτελέσματος, δηλαδή τη χρήση εξηλασμένης ή διογκωμένης πολυστερίνης, καθώς και στη σύνθεση των βασικών υλικών (κόλλα στήριξης πλακών, υλικό βασικού επιχρίσματος, τελικό επίχρισμα), στο αν είναι οργανικά ή ανόργανα. Σημαντική διαφοροποίηση είναι επίσης το αν και κατά πόσο το σύστημα επιλογής εφαρμογής φέρει πιστοποίηση στο σύνολο του μέσα από κάποιες διαδικασίες ελέγχου. Έτσι εύκολα μπορεί κανείς να συναντήσει ποικίλες τιμολογήσεις και μάλιστα με πολύ μεγάλο εύρος κλιμάκωσης της αξίας κτίσης υλικών αλλά και παροχής υπηρεσίας. Υπάρχουν κάποια πραγματικά αξιόλογα και πλήρη συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης, επίσης υπάρχουν αυτά που αξίζουν αυτό που πληρώνεις (τα γνωστά και ως value for money) και αυτά που είναι κατώτερης ποιότητας. Φυσικά - μιας και ζούμε στην Ελλάδα - υπάρχουν και "βαφτισμένα" συστήματα θερμοπρόσοψης όπου ο κάθε ημιμαθείς εργολάβος εφαρμόζει ότι μπορεί να έχει φανταστεί, με δυσμενείς στις περισσότερες φορές συνέπειες για τον πελάτη.

Η χρήση εξηλασμένης ή διογκωμένης πολυστερίνης είναι ένα αρκετά μεγάλο ζήτημα το οποίο έχουμε αναλύσει σε άλλα άρθρα μας κατά καιρούς (για τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα της κάθε περίπτωσης). Όσον αφορά τα βασικά υλικά 9 στις 10 περιπτώσεις γίνεται χρήση ανόργανων υλικών. Για την επίτευξη όμως, ενός 100% eco friendly οικήματος είναι αναγκαία η χρήση οργανικών υλικών και κατ' επέκταση ενός οργανικού συστήματος. Σε όλα τα συστήματα δημιουργούμε μια θωράκιση υψηλής απόδοσης αλλά στην περίπτωση της χρήσης οργανικών υλικών έχουμε και το πλεονέκτημα της υψηλής διαπνοής. Όμως για να "λειτουργεί" ένα οργανικό σύστημα πρέπει η όλη μας δόμηση να στηριχθεί στη λογική της διαπνοής (π.χ. οι εσωτερικοί ελαιοχρωματισμοί θα πρέπει να γίνουν με χρώματα υδρύαλου ή ασβεστοχρώματα και σε καμία περίπτωση με χρήση παραδοσιακής παρετίνας). Στα πραγματικά πιστοποιημένα συστήματα είναι αποτυπωμένη (έχει προδιαγραφεί) και η παραμικρή λεπτομέρεια καθώς και το κάθε παρελκόμενο που απαιτείται για την άρτια επίτευξη εξωτερικής θερμομόνωσης. Συνήθως τα πιστοποιημένα συστήματα συνοδεύονται και από κάποια κατασκευαστική εγγύηση και η εφαρμογή μπορεί να γίνει, από πιστοποιημένα και μόνο, συνεργεία.

Εν κατακλείδι η αγορά κρύβει αρκετά μυστικά (κάποια από τα οποία ήδη αναφέρθηκαν και άλλα τόσα που δεν χωράνε σε ένα απλό άρθρο). Έχει αναφερθεί πολλάκις άλλωστε πως - όχι πάντα αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων - ότι αγοράζεις παίρνεις στο τέλος. Φθηνά υλικά ή παροχή υπηρεσίας επιφέρουν ακριβές ζημιές και στις δύο περιπτώσεις. Με σωστή καθοδήγηση από κάποιον γνώστη του αντικειμένου θα μπορεί να γίνει από τον πελάτη μια ορθή επιλογή του τι απαιτείται ή του τι μπορεί να εφαρμόσει στο χώρο του και έτσι να λάβει δεδομένα το αποτέλεσμα το οποίο επιδιώκει. Αποτέλεσμα που να γνωρίζετε πως σε εφαρμογές άρτιας θερμικής θωράκισης δεδομένα επιφέρουν αποτέλεσμα. Ενημερωθείτε, κάντε σωστές επιλογές και απολαύστε τα οφέλη μιας σωστής εξωτερικής θερμοπρόσοψης...

Re-think Green

Read 15915 times Last modified on Monday, 26 January 2015 18:27
Rate this item
(0 votes)
Super User

Aliquam erat volutpat. Proin euismod laoreet feugiat. In pharetra nulla ut ipsum sodales non tempus quam condimentum. Duis consequat sollicitudin sapien, sit amet ultricies est elementum ac. Aliquam erat volutpat. Phasellus in mollis augue.

Website: www.youjoomla.com

The Company

Η Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική αποτελεί μια οικοδομική - εργολαβική και οικογενειακή επιχείρηση. Από γενιά σε γενιά εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς...
Read More

Newsletter

Subscribe to KCRE Newsletters to get our latest news and articles.
I agree with the privacy policy

Contact

For any information you can contact KCRE on the following details:
Tel.: +30 697 697 2652

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.