Μονώσεις ταρατσών (Μέρος Δ')

Γράφτηκε από  17 Απρ 2014

Συνέχεια από Μέρος Γ'

Βατότητα

Όλες οι επιφάνειες αφού έχουν προηγηθεί τα πρώτα τρία βήματα που έχουμε περιγράψει στα προηγούμενα μας άρθρα χαρακτηρίζονται ως ημί-βατες. Πράγμα που σημαίνει πως γίνεται ελαφριά χρήση αυτών. Δηλαδή μπορείς στις περισσότερες των περιπτώσεων να κινηθείς επί αυτών αλλά σε καμία περίπτωση να κάνεις βαριά χρήση, να πλύνεις χαλιά, να διαβιώνουν ζώα επί αυτής. Έτσι επειδή αρκετός κόσμος επιθυμεί να χρησιμοποιεί την επιφάνεια της ταράτσας του θα πρέπει με κάποιο τρόπο να φθάσει σε μια βατή επιφάνεια. Σημαντικό επίσης είναι πως φθάνοντας σε μια βατή επιφάνεια και επομένως εγκλωβίζοντας τη μόνωση, αυτή θα "ζήσει για πάντα". Για την επίτευξη της βατότητας υπάρχουν οι εξής επιλογές: 

Α) Κεραμικά πλακίδια. Μπορούν να εφαρμοσθούν μετά τα ασφαλτικά και αφού έχει προηγηθεί κάποια τσιμεντοκονία ή μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα (με το πέρας επτά ημερών) με κόλλα συγκεκριμένων προδιαγραφών μετά από μονώσεις που γίνονται με τσιμεντοειδή.

Β) Βιομηχανικό δάπεδο. Συνίσταται κυρίως σε νεόδμητα και σε κτίρια βιομηχανικής χρήσης λόγω του μεγάλου βάρους. Συνήθως εφαρμόζονται σε ανεστραμμένες μεθοδολογίες.

Γ) Πατητή τσιμεντοκονία. Αντίστοιχη εφαρμογή με τα κεραμικά πλακίδια.

Δ) Συνθετικοί τάπητες. Σε περιπτώσεις που επιθυμούμε τον εγκιβωτισμό της μόνωσης με κάποια "φορητή" μέθοδο.

Ε) Χαλαζιακά δάπεδα. Απαιτούν τη δημιουργία τσιμεντοκονίας για να επακολουθήσουν οι ανάλογες στρώσεις χαλαζιακών.

Άξιο αναφοράς πριν κλείσουμε και το κομμάτι της βατότητας είναι πως οι υγρές μεμβράνες δεν δύναται να εγκλωβισθούν. Αυτό συμβαίνει για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον τα ακρυλικά επαλοιφόμενα έχουν την τάση να υγροποιηθούν όταν εγκλωβισθούν. Και δεύτερο και σημαντικότερο είναι πως παρόλο που με κάποια επίπαση με χαλαζιακή άμμο θα μπορούσε να βρει πρόσφυση κάποιο υλικό πάνω σε αυτά, λόγω της πολύ μεγάλης τους κινητικότητας (αναφερόμαστε σε δυνατότητα παραμόρφωσης > 400%) δεν υπάρχει αντίστοιχο υλικό τσιμεντοειδούς βάσης που να μπορεί να ακολουθήσει αυτή την συμπεριφορά, με αποτέλεσμα τη δεδομένη αστοχία της στρώσης που επακολουθεί.

Κλείνοντας αυτό τον κύκλο των άρθρων που αναφέρονται στη μόνωση ταράτσας και της παρουσίασης των υλικών ανά στάδιο θα αναφερθούμε στις πιο γνωστές μεθοδολογίες επιγραμματικά, μιας και στην πορεία θα ακολουθήσουν αναλυτικά άρθρα για την κάθε μια από αυτές. Έτσι έχουμε:

i) Ορθή μεθοδολογία. Με αυτό τον όρο αναφερόμαστε στη μεθοδολογία κατά την οποία προηγείται η θερμομόνωση, ακολουθούν οι ρήσεις και η στεγάνωση και στο τέλος φθάνουμε εφόσον κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό άμεσα ή στο μέλλον σε μια βατή επιφάνεια. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθοδολογίας είναι πως η θερμομόνωση είναι "προστατευμένη" από τη στεγάνωση. Μειονέκτημα είναι πως αν δεν γίνει χρήση τσιμεντοειδούς για την στεγάνωση απαιτείται επιπλέον ένα γέμισμα και άρα για την επίτευξη βατότητας το ύψος είναι μεγάλο και στην περίπτωση μη ύπαρξης βατότητας η στεγάνωση δεν είναι θερμικά προστατευμένη και άρα είναι ευάλωτη σε θερμικά σοκ.

ii) Ανεστραμμένη μεθοδολογία. Με αυτό τον όρο αναφερόμαστε στη μέθοδο κατά την οποία προηγείται η στεγάνωση ακολουθεί η τοποθέτηση θερμομόνωσης και μετά οι ρήσεις και η βατότητα. Ή στις πιο άρτιες εφαρμογές γίνεται πριν από όλα μια πρώτη στρώση ρήσεων και ακολουθεί η στεγάνωση, η θερμομόνωση και η βατότητα. Τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας εφαρμογής είναι το γεγονός πως είναι απαιτητό το να φθάσει η όλη εφαρμογή σε μια βατή επιφάνεια άμεσα (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και το γεγονώς πως η θερμομόνωση δεν είναι προστατευμένη από κάποια στρώση στεγάνωσης και έτσι μπορεί να επηρεαστεί η απόδοση της.

Η μόνωση της ταράτσας αποτελεί μια παρεξηγημένη έννοια από τους περισσότερους των πελατών αλλά και των εργολάβων. Απαιτεί καλή έρευνα αγοράς για τους μεν και υψηλή τεχνογνωσία από τους δε. Είναι άλλωστε κανόνας πως κατά την έρευνα είναι πιθανό να συγκεντρώσει ο ενδιαφερόμενος τόσο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις όσο και μεθόδους εφαρμογής. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος για τη σύνταξη αυτών των άρθρων προσπαθώντας εδώ να παραθέσουμε όσο πιο απλά μπορούμε τις γνώσεις μας ως K-constructions. Μια λαθεμένη εφαρμογή μόνωσης επιφέρει χειρότερα αποτελέσματα από την μη εφαρμογή μόνωσης μιας και πιθανές υγρασίες μπορεί πλέον να φυλακίζονται και να επιφέρουν ακόμα και στατικά προβλήματα στο κτίριο. Τέλος να γνωρίζετε πως καλά υλικά στα χέρια ενός κακού μάστορα κάνουν μια κακή δουλειά, ακόμα και μέτρια υλικά στα χέρια ενός γνώστη του αντικειμένου μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα μια άρτια εφαρμογή. Για αυτό και εμείς ως K-constructions χρησιμοποιούμε τα καλύτερα υλικά και γνωρίζουμε το αντικείμενο της εφαρμογής σε βάθος...

Περισσότερα σε επόμενα άρθρα μας... μην διστάσετε να μας καλέσετε ή να μας στείλετε οποιαδήποτε απορία σας...

Διαβάστηκε 15835 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014 19:00
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
kcg

Η Εταιρεία

Η Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική αποτελεί μια οικοδομική - εργολαβική και οικογενειακή επιχείρηση. Από γενιά σε γενιά εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς...
Περισσότερα

Newsletter

Γραφείτε στα Newsletter της KCG για να ενημερώνεστε για νέα άρθρα και υπηρεσίες.
Συμφωνώ με την πολιτική απορρήτου