Εσωτερική ή Εξωτερική Θερμομόνωση; (Μέρος Α΄)

Γράφτηκε από τον  10 Δεκ 2013

Ένα ερώτημα που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους μηχανικούς και έχει αποτελέσει πεδίο μεγάλων αντιπαραθέσεων, είναι το κατά πόσο η θερμομόνωση ενός κτιρίου πρέπει να γίνεται εσωτερικά ή εξωτερικά. Κάθε πλευρά έχει να θέσει τα πλεονεκτήματα της. Όμως κάθε πλευρά έχει αναπόφευκτα και μειονεκτήματα.

Παραθέτοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο παρεμβάσεων θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε ένα τελικό συμπέρασμα από πλευράς μας και να δώσουμε μια σαφή απάντηση επί του θέματος.

Ξεκινώντας από τα πλεονεκτήματα και την εξωτερική θερμομόνωση θα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός πως προλαμβάνεις το καιρικό φαινόμενο. Το θερμομονωτικό υλικό έχει να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο την ζέστη και το κρύο. Έτσι μπορεί να βελτιστοποιήσει την  προφύλαξη του κτιρίου μιας και λειτουργεί ως ένα κέλυφος έχοντας ως συνέπεια την αύξηση του προσδόκιμου της λειτουργικής αξίας και ζωής του. Η εξωτερική θερμομόνωση θα ανανεώσει αισθητικά τις όψεις του κτιρίου και θα επιφέρει μια επιπλέον στεγανοποίηση των κάθετων επιφανειών. Από τεχνικής άποψης όταν η παρέμβαση γίνεται εξωτερικά είναι πιο εύκολα εφικτό να εκμηδενιστεί η πιθανότητα ύπαρξης θερμογεφυρών. Επιπλέον το φαινόμενο της συμπύκνωσης των υδρατμών (με κατεπέκταση την υγροποίηση αυτών) στην εσωτερική πλευρά της τοιχοποιίας έχει ήδη προληφθεί. Στους πιο λειτουργικούς τομείς, μια παρέμβαση μόνωσης εξωτερικά στις κάθετες επιφάνειες θα επέφερε σχεδόν μηδενική όχληση στους κατοίκους και σε καμία περίπτωση δεν θα επηρέαζε τον εσωτερικό ωφέλιμο και λειτουργικό χώρο μιας οικίας. Στα μειονεκτήματα των εξωτερικών εφαρμογών λογίζονται κυρίως προβλήματα πρόσβασης, νομιμότητας και κόστους. Κάθε εφαρμογή εξωτερικά πρέπει να ελεγχθεί για το κατά πόσο συνάδει με τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ). Αν και με νέες προσθήκες επί αυτού οι θερμοπροσόψεις αντιμετωπίζονται πλέον χωρίς προβλήματα. Επίσης πρέπει να εξασφαλιστεί πρόσβαση σε χώρους που πιθανώς να μην είναι δεδομένη. Απαιτητή δε, πολλές φορές είναι η ανάγκη για συνεννόηση με γείτονες, όμορων ιδιοκτησιών, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άδεια από αυτούς για την πρόσβαση και την εφαρμογή της θερμοπρόσοψης προς την πλευρά τους (κάτι που δεν είναι καθόλου δεδομένο στις μέρες μας, παρόλο που υπάρχει ένα ακράδαντο επιχείρημα επ` αυτού). Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης ικριωμάτων (σκαλωσιών), βάσει νόμου, απαιτείται έκδοση αδείας. Κάτι που μπορεί να επιβαρύνει το ήδη μεγαλύτερο κόστος μια εξωτερικής εφαρμογής σε σχέση με μια εσωτερική. Τέλος, την όλη κοστολόγηση μπορεί να αυξήσει μια πιθανώς κακή κατάσταση των όψεων.

Από την άλλη όχθη η εσωτερική θερμομόνωση συγκρατεί την παραγόμενη ενέργεια καλύτερα. Μιας και αυτή δεν μπορεί να διαφύγει από τα επαρκώς θερμομονωμένα στοιχεία. Είναι εξαιρετικά εύκολη, η εφαρμογή της, όταν μπορεί να συνδυαστεί με εργασίες γενικότερης ανακαίνισης του διαμερίσματος. Επίσης λόγω του ότι η παρέμβαση γίνεται εσωτερικά δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου μιας και δεν καταπιανόμαστε καθόλου με αυτή. Στα μειονεκτήματα τέτοιων εφαρμογών θα συναντούμε τόσο προβλήματα κατασκευαστικά όσο και λειτουργικά. Όταν οι εσωτερικές θερμομονώσεις δεν συνδυάζονται με κάποια ανακαίνιση, η όχληση των ανθρώπων που διαβιώνουν στο χώρο είναι μεγάλη και σε περιπτώσεις καθολικότητας είναι πιθανό να απαιτηθεί και μετακίνηση τους (είτε σε άλλο χώρο, είτε από χώρο σε χώρο). Επιπλέον για να μπορέσουμε να έχουμε μια ικανοποιητική ή εφάμιλλη ενεργειακή απόδοση με την εξωτερική θερμομόνωση θα πρέπει να στερηθούμε ενός μεγάλου μέρους του υφιστάμενου λειτουργικού χώρου του διαμερίσματος μας. Κατασκευαστικά πρέπει να απομακρυνθούν σοβατεπιά, γύψινες διακοσμήσεις, κορνίζες κουφωμάτων, κουρτινόξυλα, θερμαντικά σώματα, πρίζες και διακόπτες. Και αυτό, για να είναι δυνατή η εφαρμογή παντού, καθώς έτσι θα μπορούν να εξαλειφθούν όσο το δυνατόν καλύτερα πιθανές θερμογέφυρες. Στην συνέχεια πρέπει όλα τα παραπάνω να τοποθετηθούν ξανά. Με ιδιαίτερη προσοχή και λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη της θερμομόνωσης, που κατά περίπτωση, μπορεί να περιορίζει την τοποθέτηση αντικειμένων μεγάλου βάρους.

Έτσι παραθέτοντας τα βασικότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μιας εξωτερικής και μιας εσωτερικής θερμομόνωσης που καταλήξαμε; Μάλλον στο να μπερδέψουμε τον αναγνώστη. Άλλωστε τα περισσότερα άρθρα του συγκεκριμένου θέματος πιο πολύ συγχέουν τα πράγματα πάρα δίνουν μια σαφή απάντηση.
Εμείς όμως θα απαντήσουμε...


Συνεχίζεται... Μέρος Β'

Διαβάστηκε 18987 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 16:09
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Super User

Aliquam erat volutpat. Proin euismod laoreet feugiat. In pharetra nulla ut ipsum sodales non tempus quam condimentum. Duis consequat sollicitudin sapien, sit amet ultricies est elementum ac. Aliquam erat volutpat. Phasellus in mollis augue.

Ιστότοπος: www.youjoomla.com

Η Εταιρεία

Η Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική αποτελεί μια οικοδομική - εργολαβική και οικογενειακή επιχείρηση. Από γενιά σε γενιά εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς...
Περισσότερα

Newsletter

Γραφείτε στα Newsletter της KCG για να ενημερώνεστε για νέα άρθρα και υπηρεσίες.
Συμφωνώ με την πολιτική απορρήτου